(B)logg

onsdag 8 juli 2009

Surfing vid Ervik


Koordinater: 62.166303,5.115166
Stadlandet är norra Europas mest vågsäkra område och bjuder på världens kanske mest exotiska surfupplevelse. Hoddevik är mer nybörjarvänligt (nivå 1-2) och Ervik har oftast större vågor och lämpar sig bättre för dem som surfat en del tidigare (nivå 2 eller högre). Stadlandet ligger ungefär 2,5 timmar från Stryn och Golfströmmen går väldigt nära kusten, det gör att vattnet aldrig blir kallare än 7-8 grader mitt i vintern.
Med moderna våtdräkter håller man sig alltså varm mitt i vintern utan problem. Sommartid är det varmt och ljust nästan dygnet runt, så det går fint att surfa mitt i natten…Lisa njuter mest av solen.


Utanför denna udden förliste «Sanct Svithun».
30. september 1943 var DS «Sanct Svithun» på väg söderut från Ålesund i sydvästlig stark kuling. Klockan 18:45 utanfor Stadlandet blev hon angripen av sex brittiska bombflyg. Flygplanen beströk skeppet med kulsprutor och släppte bomber i tron att 50 tyska soldater befann sig ombord. De tyska soldaterna hade emellertid gått iland i Ålesund och var på väg söderut med ett annat skepp. En bomb träffade och satte skeppet i brand medan kaptenen og lotsen försökte att sätta skeppet på grund.

DS «Sanct Svithun» gick på land vid Kobbeholmen utanför Ervik i Selje kommun. Förskeppet hängde på et skär medan akterskeppet låg under vatten. Lokalbefolkningen i Ervik hade uppmärksammat vad som var på färde, och de skyndade till undsättning. De lyckades att rädda 76 människor från de rytande vattenmassorna, men 47 människor omkom - 35 norrmän och 12 tyskar.

Skeppsvraket blev liggande några dagar innan det gled av skäret och försvann i djupet. Det enda som blev räddat från skeppet var skeppsklockan. Den norska hjemmefronten sände via den norska legationen i Stockholm ett skarpt telegram till den norske eksilregjeringen i London.

Inga kommentarer: