(B)logg

söndag 5 juli 2009

Geiranger


Koordinater: 62.101493,7.205915
Geiranger ligger i Stranda kommun, längst in i Geirangerfjorden, en sidofjord till Storfjorden i Møre og Romsdal. Namnet kommer antagligen av geirr (spjut) och angr som betyder fjord.
Kända attraktioner är Geirangervägen och Ørnevegen, utkikspunkterna Flydalsjuvet, Ørnesvingen och fjälltoppen Dalsnibba. Fjorden med vattenfallen Bruresløret, Friaren och De syv søstrene. I en sidodal ligger Storsæterfossen, et vattenfall som är möjlig att gå bakom.
Geiranger- och Nærøyfjorden inlämmades 2005 i UNESCOs världsarvslista. 2006 korades dessa två landskapsområdena, av det amerikanska magasinet National Geographic, till de bäst bevarade bland alla UNESCOs världsarvsställen.

Geiranger kyrka är en åttakantig kyrka från 1842, och ligger vid gården Maråk. Vid gården Vinje ligger en gravhög från vikingatiden. Den äldsta gården i bygden är Gjørva, under medeltiden låg den under Bakke kloster i Nidaros.


Efter mycket letande hittade vi en parkeringsplats för husbilen i det av turister överfyllda Geiranger.

Det finns omkring 240 fastboende i Geiranger och de flesta är engagerade i turistnäringen. Bygden omges av branta fjäll på var sida av fjorden, något som har gjort orten till ett av landets mest besökta turistmål med över 700 000 besökande varje år. Många kommer med bil över Geirangervegen och Ørnevegen. Geiranger har årligen besök av 150-200 kryssningsfartyg, något som gör orten till en av de största norska kryssningshamnarna. Den norrgående Hurtigruten lägger under sommarhalvåret om rutten till Geiranger. Det finns flera campingplatser, hytter och hotell i Geiranger. Bland andra Hotell Geiranger og Hotell Union. Hotell Union är det hotell som har öppet längst, med säsong mellan februari-december.
På Hotel Union i Geiranger finns världens största samling av öppna gamla 7-sätare. Veteranbilmuseet i källaren på hotellet har blivit en spännande attraktion.


Videosnutt tagen med mobilen.

Inga kommentarer: