(B)logg

torsdag 22 april 2010

Le Treport - Omaha Beach

Vi var tidigt uppe och utnyttjade den närbelägna campingens duschar som var helt nyrenoverade. Tyvärr lämnade vi Le Treport precis när brödbilen kom. Morgonen var solig och klar men kylig (endast 2 grader när klockan var 6:30).
Färden gick mot Le Havre och till Normandie. Porten till Normandie är betalväg och gick på enorma broar över Seine (drygt 6 €).


Monumentet över landstigningen 6 juni 1944 i Saint-Laurant-Sur-Mer där över 4000 soldater fick sätta livet till.
Omaha Beach
På stranden och ute till havs finns fortfarande många rester från landstigningen 1944.
Den amerikanska kyrkogården var militäriskt pedantskött. Vi bevittnade också en flaggceremoni där bara hopvikningen av flaggan tog ca 15 minuter.


Vi stannade till vid Arromanches där vi hade hoppats på att få en ställplats men så blev inte fallet pga av få platser. I stället blev det en promenad längs stranden och ett besök på krigsmuseet. Gatorna var smala och parkeringarna typiskt franska så det blev tvunget att vika in backspeglarna.

Efter att ha sökt länge efter en ny ställplats som skulle vara belägen på en bondgård visade det sig att Bordatlas  hade glömt att ta bort den nedlagda ställplatsen. Bordatlas kunde vara hälften så tjock och därmed dubbelt så bra! Många onödiga mil går till att leta ställplatser som inte finns.
I stället hittade vi till slut en ny ställplats i närheten av Omaha Beach i form av ett musteri på en bondgård där cider och calvados tillverkas.

Inga kommentarer: