(B)logg

måndag 9 maj 2011

ProraEn liten del av den 4,5 km långa byggnaden


Källa Wikipedia:
Prora är en semesteranläggning och badort byggd 1936–1939 vid havsbukten Prorer Wiek på den tyska ön Rügen vid Östersjön. Anläggningen byggdes för att rymma 20 000 personer. Huvudbyggnaden byggdes 150 meter från stranden i sex våningar och med en längd av 4,5 kilometer, vars totala längd avbröts i mitten av en stor festplats. Festplatsen blev aldrig förverkligad.
Robert Ley, ledare för fritidsorganisationen Kraft durch Freude (KdF), hade med Adolf Hitlers godkännande, beslutat att en semesteranläggning skulle anläggas här. Tanken var anläggningen skulle bli en semesterort för såväl politiker och andra offentliga personer som för vanliga tyska medborgare. Arkitekt var Clemens Klotz (1886-1969). I april 1938 började själva husbygget med bärande delar i betong. Samtidigt planerades liknande anläggningar i Timmendorfer Strand utanför Lübeck och i Kolberg i Pommern. Dessa komplex kom aldrig att förverkligas, då andra världskriget bröt ut. Inte heller Prora blev färdigbyggt, men under några år var tiotusentals byggarbetare från hela Tyskland aktiva i projektet.
En del av det enorma bygget byggdes färdigt av DDR-regimen, en del står som ruiner och en del sprängdes bort, men det senare var svårt då betongfundamenten var för starka. Under efterkrigstiden använde DDR området för militära ändamål. Den gemensamma tyska armén övertog området 1990 och flyttade ut 1992. Sedan 1993 är området öppet för allmänheten. I en del av byggnaden finns idag ett museum och ett flertal affärer och restauranger men stora delar av av komplexet står övergivet. Dessa delar har nu börjat förfalla och har även vandaliserats.

Inga kommentarer: