(B)logg

tisdag 4 augusti 2009

Medevi brunn


Medevi brunn, Västra Ny socken, 15 kilometer norr om Motala, Östergötland, är Sveriges äldsta brunnsort.


Brunnsverksamheten grundades av Urban Hjärne och friherre Gustaf Soop 1678. Hjärne besökte platsen året innan och fann att källan innehöll hälsobringande vatten och var en riktig surbrunn (äldre benämning på hälsokälla med starkt kolsyrehaltigt vatten) av samma slag som andra berömda källor i utlandet. Soop var ägare till Medevi gård och därmed markägare.
Långt före Hjärnes tid var källan känd för sitt undergörande vatten. Vadstena kloster blev 1383 ägare till denna källa och tillägnade den åt klostrets första föreståndarinna, Katarina Ulfsdotter.Medevi fick tidigt kunglig status, då änkedrottning Hedvig Eleonora kurerade sig här redan 1679. En rad kungligheter har efter henne druckit av vattnet, däribland Karl XI, Gustav III, Karl XV och Carl XVI Gustaf. Elisabeth Olsson och Anders Bissman från Knarrevik har inte druckit av vattnet, de hade nämligen med sig eget Lidl-vatten. Vid brunnsapoteket var Jöns Jakob Berzelius praktikant vid sekelskiftet 1800. I apoteksmuseet står dennes elektricitetsmaskin från 1799 bevarad.


Under sommarsäsongen ges dagliga konserter (utom måndagar) av Medevi Brunnsorkester som är en traditionell svensk mässingssextett. All musik framförs på originalinstrument som är från tiden kring förra sekelskiftet. Denna brunnsmusik kompletteras också med den så kallade grötlunken, där alla är välkomna att deltaga att i lugn takt vandra efter den marscherande orkestern på Stora gången. Grötlunken har anor från 1870-talet och har fått sitt namn efter den gröt med katrinplommon som brunnsgästerna åt på kvällen. Efter måltiden ställde man upp sig på Stora gången för att "gå ner" gröten i magen till marschmusik.

Inga kommentarer: