(B)logg

torsdag 8 juli 2010

Sognefjell Jotunheimen


Hurrungane (eller Hurrungadn, Horungane mm) är ett fjällområde på gränsen mellan Luster och Årdal kommuner i Sogn og Fjordane. Området ligger sydväst om Jotunheimen och inkluderar Skagastølstindane, Styggedalstinden, Dyrhaugstind, Maradalstindane, Austanbotntind, Soleibotntindane med flera.
Hurrungane består av en typisk alpint terräng. Området har många av de högsta topparna i Norge, med 24 toppar över 2000 meter. Många av topparna kan bara nås med klättring eller vandring på glaciären, men det finns även vissa som kan nås lättare.

Minnessten över Ibsens vandring över Sognefjellet.
Idag är det lätt att komma över fjället men på Ibsens tid fanns ingenting som liknade en körbar väg över fjället.

Ibsen var imponerad av det storslagna landskapet. Han noterade Hestpiggene, belägen norr om Prestseter och Galdhøpiggen i söder. De gick över Breiseterdalen och kom så småningom upp på fjället och gick längs den mäktiga Fannaråken.

Till en början var vädret ganska bra och Ibsen var på gott humör men hamnade i oväder och storm och fick söka skydd i Herrvassbu, en liten stenhytta som fortfarande finns på Sognefjellet.

Fannaråki är ett fjäll i Luster kommun i Sogn og Fjordane. Nära toppen, vilket är 2068 meter över havet ligger Fannaråkhytta som är öppen under sommaren och är Norges högst belägna övernattningsställe. Man kan bestiga fjället från Sognefjellsvägen via Storfonni från Turtagrø och från Skogadalsbøen via Jervvassdalen.
Fannaråki är ett populärt utflyktsmål för både vandrare och för dem som samlar toppar över 2000 m. Att klättra upp kräver inga speciella kvalifikationer än normal fysisk kondition. Från Turtagrø (ca 8 km) tar turen 4-5 timmar och 3-4 timmar ner (gånghastighet för normala människor i fjällen). Toppen är en av de västligaste i Jotunheimen, och man kan se många av topparna i Jotunheimen här under soliga dagar. I söder har man utsikt över Skagastølstindane. Det är också möjligt att se Jostedalsbreen och Lodalskåpa.

1 kommentar:

annelie sa...

Ohh här stannade vi och tog ett bad! 9 gr ute och i vattnet - ja inte vet vi! Men de var en fantastisk upplevelse och vattnet va underbart om än något kallt!
h¨å