(B)logg

lördag 23 maj 2009

Slutord Moselresan

Resans längd blev ca 390 mil på åtta dagar. Vi hade behövt längre tid för att riktigt kunna utforska resmålen men den lärdomen tar vi med oss till nästa gång.

Autobahn är bra när man vill förflytta sig snabbt men det blir tröttande att använda varje dag. Ställplatserna i Reisemobils Bordatlas 2009 vars koordinater jag också lagt in i navigatorn stämde inte alltid och förorsakade många extramil när det visade sig att många av dem inte var i bruk.
Eftersom detta var vår första längre resa med bilen blev vi positivt överraskade att allt annat fungerade så bra. Vår oro inför resan visade sig vara obefogad och vi ser fram emot nya äventyr med vår Fiat - Home Car. Bilen har bra kraft tack vare 3-litersmotorn och bilen går förvånansvärt tyst pga lågt motorvarv (knappt 2000 varv vid 90 km/tim). Trots motorvägsfarter på upp till 130 km/t stannade dieselförbrukningen på 1.07 liter/mil. Tack vare alkoven sover vi furstligt i varsin dubbelsäng på ca 140 x 210 cm.

Navigatorerna som jag använt är Nokia N810 med Wayfinder och framför allt Nokia 5800 med Garmin XT med 2010 års Europakarta installerad på minneskortet. Båda kompletterar varandra men fördelen med den senare är att jag kan ladda ned egna POI:s med fartkameravarningar, ställplatser, sevärdheter mm. Ett fantastiskt hjälpmedel där man alltid kan ladda ned de senaste kartorna gratis.
Att båda kan användas till att komma ut på Internet gör inte saken sämre. Med Google Maps Latitude kan anhöriga hemma följa rutten på sin egen mobil.

De flesta bilderna är tagna med Olympus SP 550 med zoomomfång-18 och några direkt med mobilen Nokia 5800.

Nästa mål blir troligtvis Norges fjäll och fjordar.

5 kommentarer:

Bosse sa...

Det var intressant att kunna följa med på er resa till Mosel.

Pekka sa...

Tämän matkan Moselin laaksossa, teimme viime vuonna, ja se oli hauskaa matkustaa jälleen!

Simon C. sa...

This trip to the Mosel Valley, we did last year and it was fun to travel again!

Helena sa...

Fina bilder från er Moselresa och fin sida! Hade ni den senaste versionen av Bordatlas?

Anders sa...

Ja Bordatlas 2009.