(B)logg

söndag 19 juli 2009

Borgvik

Borgviks herrgård från tidigt 1700-tal.


Efter att ha besökt Gammelvala i Brunskog tog vi morgonen därpå vägen förbi det lummiga Borgvik som ännu ej hade vaknat. Man fick en känsla av att naturen håller på att ta över Borgvik alltmer. Denna känsla förstärktes antagligen av att det var en gråmulen dag och att det var helt folktomt. Något som störde oss var bristen på parkeringsplatser i synnerhet för husbilar.

Från 1627 till 1924 producerade man järn i Borgvik. Som mest producerades 4 000 ton per år och det sägs att Borgviks bruk levererade en del järn till Eiffeltornet i Paris. De gamla byggnader som finns kvar är av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem är byggda av oputsad slaggsten (sk sintersten). Sammanlagt finns ett 50-tal bevarade, exempelvis hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan, kvarnen och södra herrgården.
Masugnen på bilden var efter att den tagits i bruk i kontinuerlig drift under ca sex år innan den första översynen.


Borgvik är en småort i Grums kommun ca fyra mil väster om Karlstad. Borgvik är en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer. Järnbruket startade redan på 1600-talet och lades ned 1925, efter att skogskoncernen Billerud genom bulvan ("Skogs AB Gran") hade köpt järnbruket. På 1930-talet lät Billerud spränga valsverket med dess maskinpark för att sälja det som skrot. Vid den tiden bodde ännu omkring 700 personer i Borgvik, och där fanns bl.a. ett sågverk och en snickerifabrik. Där fanns ett blomstrande föreningsliv med Borgviks Idrottsförening som främsta exponenter, där bandylaget under några år spelade i division II. De bästa spelarna värvades dock regelmässigt till Slottsbron, som på den tiden tillhörde Sverigeeliten i bandy.Efter att Tyskland den 9 april 1940 hade ockuperat Norge förlades tredje frontlinjen till Borgvik, som fick ett uppsving av militärens närvaro, men efter andra världskriget eskalerade arbetslösheten och utflyttningen och Borgvik förlorade sin forna karaktär. Den militära närvaron gör sig fortfarande påmind genom ett stort antal militära installationer, till exempel skyttevärn, i området.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var synd att ni inte upptäckte att det fanns husbilsparkering nere i hamnen i Borgvik. Tyvärr är det inte skyltat dit. De ansvariga för gräsområdena runt våra fina byggnader hade tyvärr inte gjort sitt jobb 2009, men vi hoppas det blir bättre 2010. Vi boende var själv mycket besvikna att det sköttes så dåligt.
Hoppas att ni återkommer och då får se ett vaket och uppsnyggat Borgvik. Mycket fina bilder!