(B)logg

lördag 23 maj 2009

Slutord Moselresan

Resans längd blev ca 390 mil på åtta dagar. Vi hade behövt längre tid för att riktigt kunna utforska resmålen men den lärdomen tar vi med oss till nästa gång.

Autobahn är bra när man vill förflytta sig snabbt men det blir tröttande att använda varje dag. Ställplatserna i Reisemobils Bordatlas 2009 vars koordinater jag också lagt in i navigatorn stämde inte alltid och förorsakade många extramil när det visade sig att många av dem inte var i bruk.
Eftersom detta var vår första längre resa med bilen blev vi positivt överraskade att allt annat fungerade så bra. Vår oro inför resan visade sig vara obefogad och vi ser fram emot nya äventyr med vår Fiat - Home Car. Bilen har bra kraft tack vare 3-litersmotorn och bilen går förvånansvärt tyst pga lågt motorvarv (knappt 2000 varv vid 90 km/tim). Trots motorvägsfarter på upp till 130 km/t stannade dieselförbrukningen på 1.07 liter/mil. Tack vare alkoven sover vi furstligt i varsin dubbelsäng på ca 140 x 210 cm.

Navigatorerna som jag använt är Nokia N810 med Wayfinder och framför allt Nokia 5800 med Garmin XT med 2010 års Europakarta installerad på minneskortet. Båda kompletterar varandra men fördelen med den senare är att jag kan ladda ned egna POI:s med fartkameravarningar, ställplatser, sevärdheter mm. Ett fantastiskt hjälpmedel där man alltid kan ladda ned de senaste kartorna gratis.
Att båda kan användas till att komma ut på Internet gör inte saken sämre. Med Google Maps Latitude kan anhöriga hemma följa rutten på sin egen mobil.

De flesta bilderna är tagna med Olympus SP 550 med zoomomfång-18 och några direkt med mobilen Nokia 5800.

Nästa mål blir troligtvis Norges fjäll och fjordar.

fredag 22 maj 2009

Fredag 22 maj







Efter en tur till fiskehamnen återvände vi till fastlandet och fortsatte via Jylland och Fyn till Stora Bältbron. Vi tankar för resterande danska kronor och kör över Öresundsbron in i Sverige. Hungriga och trötta stannar vi i Björkäng vid 23-tiden och äter ägg och bacon vår vana trogen. Vi utnyttjar rastplatsen för övernattning.

Rømø fiskhamn



Rømø






Rømø är en dansk ö utanför Jyllands västkust, strax norr om tyska gränsen. Ön är med sina cirka 130 kvadratkilometer Danmarks tionde största ö. Den ligger i Vadehavet och ingår i Sönderjyllands amt. Antalet invånare är omkring 700 och den största tätorten är Lakolk. Rømø har en mycket bred sandstrand i väst. Ön är förbunden med fastlandet genom en vägbank.

Friedrichstadt



Staden Friedrichstadt (danska: Frederiksstad, friesiska: Fräärstää) ligger mellan floderna Eider och Treene i Kreis Nordfriesland i Schleswig-Holstein.

Vi är nu långt norrut i Tyskland och närmar oss gränsen till Danmark. Öarna Sylt och Rømø lockar till besök. Vi väljer den danska ön Rømø som har landförbindelse via en vägbank på drygt en mil. På öns västsida finns en enormt stor sandstrand som vimlade av husbilar och vindsurfare.

torsdag 21 maj 2009

Pahlen

I Pahlen hittade vi en ställplats vid en småbåtshamn där vi tillbringade natten med tillgång till båtklubbens toaletter och dusch med varmvatten.
Ett av ungdomsnöjena var att med traktordragen arbetsbod med veranda åka omkring och festa till ordentligt.

Elbefärjan


Efter ett högt tempo på Autobahn var det riktigt avstressande att köra de få milen till färjan över Elbe Wischhafen - Glückstadt. Trots kö gick det snabbt att komma ombord tack vare 4 färjor som körde skytteltrafik. Naturligtvis skulle alla tvåhjulingar ombord först. Färjan kostade 12 euro för bilen och 3 euro för passageraren. (Tänkte inte på att gömma undan Lisa).

onsdag 20 maj 2009

Onsdag 20 maj

Hur kan bagarn känna till att Anders är svag för tårtor?


Vi lämnar Bremm efter en tidig frukost för att åka västerut mot Trier och följer Mosel till Bernkastel där vi lämnar floden. Vi bestämmer oss för att ta en titt på Trier men vi inser att trafiken är i tätaste laget för en stor husbil. När vi lämnat Trier uppstår delade meningar om den fortsatta färden. Valet mellan att köra via Luxemburg - Belgien - Holland eller att köra genom Tyskland mot Glückstadt slutade med det senare alternativet vilket vi ångrar så här i efterhand. Det blev en lång jobbig färd i raskt tempo med mycket trafik men tack och lov få långtradare pga Kristi Himmelsfärdshelgen. Slutligen hamnade vi i en liten ort som heter Pahlen där vi hittade en ställplats vid småbåtshamnen. För 8 euro fick vi tillgång till toaletter och varmdusch i båtklubbens stuga.

tisdag 19 maj 2009

Flodpråmar längs Mosel




Mosel (franska: Moselle) är en flod i Västeuropa, vänsterbiflod till Rhen, som den flyter ihop med vid Koblenz. Mosels längd är 544 km, avrinningsområdet är 28 286 km2. Vid mynningen i Rhen är medelflödet 290 m3/s. Söder om Mosel ligger högplatån Hunsrück. Norr om Mosel ligger högplatån Eifel.
Mosel är centrum för Tysklands äldsta vinodlingsregion med anor från romarrikets dagar.

Bremm

Välbehövlig rast - vila


Delar av den gamla kyrkan från 1250 är ihopbyggda med omgivande hus.





Vi hittar snart en mycket trevlig och välordnad plats i Bremm. Den ligger vid en vingård (Oster-Franzen) alldeles nära floden i utkanten av byn 50°06.05' N 07°06.79' O . Här finns allt man kan önska sig från swimmingpool till vinotek och med toaletter lika fina som på lyxhotell. Dessutom billigt 11 euro + el (automat).

Det som hägrar mest är dock en cykeltur längs Mosel. Det är en lycka att ha med sig cyklar och bara trampa iväg. När vi återkommer till bilen är det riktigt varmt (26 grader) och det smakar bra med en kall öl.

Vi tar det lugnt under eftermiddagen och laddar ned lite bilder från kameran till laptopen.

Bremm ligger vid en av Mosels tväraste krökar. Här är ställplatserna runt Bremm utmärkta.

Cochem 19 maj










Vi vaknar till en strålande fin dag. Efter att ha ätit frukost och städat lite beger vi oss en bit längre uppströms Mosel. Vi stannar till i Cochem och ser oss omkring. Cochem har en stor mysfaktor och här kunde man stannat länge.

Det är dags att hitta ställplats så att vi kan utnyttja dagen till annat än husbilsåkande.

Burg Eltz


Slottet är på tre sidor omgivet av Elzbachfloden, en biflod till Mosel. Burg Eltz är beläget på en 70m hög klippavsats vid en viktig romersk handelsrutt.

måndag 18 maj 2009

Mosel 18 maj




Grillafton på knackwurst utanför bilen på campingen.



Strax utanför gick flodpråmarna i skytteltrafik.


Det visar sig bli en strålande fin dag och efter frukost och "ver- und entsorgung" beger vi oss några mil längs Mosel. Vi stannar i Cochem och tar lite bilder. Den lilla orten har en stor mysfaktor och man får en känsla av att här vill man vara länge.

Fritzlar





Fritzlar är en stad och ett ekonomiskt centrum i Central Schwalm-Eder-distriktet i norra Hessen (Tyskland). Som dom- och kejserlig stad var det här som kristendomen inleddes i Tyskland år 723. Namnet Fritzlar härstammar från det ursprungliga namnet Friedeslar = tillflyktsort för fred.


I den här kombinerade restaurangen - konditoriet åt vi en härligt god lunch utan att riktigt veta vad vi beställde.

De närmaste ställplatserna runt Fritzlar framtagna med hjälp av Wohnmobil och Google Maps.


En liten videosnutt direkt från mobilen

söndag 17 maj 2009

Goslar 17 maj

Kusken intar sin måltid i vagnen, var annars?

På vissa ställen verkar det som om husväggarna skall ramla över en.


Goslar är en helt fantastiskt fin stad med mycket att titta på, framför allt de 1800 vackra korsvirkeshusen. Det fina klockspelet med figurer som visar sig varje timma var roligt att se.

Ett glasscafé låg passande på den stora öppna platsen så vi lyxade till oss med var sin stor "eis mit erdbeeren" vackert dekorerad.
Vi lämnade Goslar och började söka efter en ställplats att tillbringa natten på. Vi har med oss husbilsåkarnas bibel "Bordatlas" men den är inte alltid att lita på. Efter många försök hittade vi till sist en plats vid en tennishall i Seesen utan el.